Succesvolle participatie rond Groene Kruisgebouw

LEERSUM: Ruim een jaar werkten buurt en projectontwikkelaar Ingenious Vastgoed samen aan een plan voor nieuwbouw op de plaats van het voormalig Groene Kruisgebouw aan de Julianalaan. De veertien appartementen voor senioren en starters krijgen straks een uitstraling en afwerking waar de buurt blij mee is.

Edith Hazelzet

Op de plek van het oude consultatiebureau van Leersum staan - als alles meezit - zomer 2019 veertien nieuwe appartementen, in twee blokken haaks op elkaar. Eentje van acht aan de Julianalaan en eentje van zes aan de Meester Bosweg. De benedenwoningen zijn ontworpen voor senioren en hebben een tuin, en de maisonnettes boven met balkons zijn voor starters. De appartementen voor 1-2 persoonshuishoudens worden circa 50 tot 65 vierkante meter, en zullen in prijs variëren van 181.000 tot ongeveer 210.000 euro. De schetsen zien er stijlvol uit, ook qua afwerking: keramische dakpannen, zinken pijpen, veel groen voor privacy en bergingen van hout. De verkoop start naar verwachting in september.

Werkgroep

De valse start bij de presentatie van een eerder plan in februari 2017 is snel vergeten, wanneer zich bij Johan van den Essenburg van Ingenious Vastgoed een betrokkenen groep buurtbewoners meldt om mee te denken over nieuwbouw, die past in de lommerrijke buurt. Ook de Vereniging voor Dorp & Natuur Amerongen-Leersum is betrokken bij de werkgroep. Lilian de la Mar is een van de buurtbewoners, die zich ruim een jaar heeft ingezet. ,,We hebben een hoop onderzoek gedaan en het waren intensieve sessies met de projectontwikkelaar, maar we zijn als buurt erg blij dat er serieus naar ons is geluisterd, en heel tevreden met wat er straks gebouwd gaat worden."

22 huurappartementen in de sociale sector

Het oorspronkelijk plan van 22 huurappartementen in de sociale sector voor een woningcoöperatie, werd in samenspraak omgebogen in een project met 14 woningen in de vrije sector, waarvan 35% sociaal (5 stuks). ,,Veel beter in verhouding gezien de demografie van de directe omgeving, waar al sociale huurwoningen staan", aldus De la Mar.

 ,,We hebben een mooi proces met elkaar doorlopen, leerzaam ook", vindt vastgoedontwikkelaar Johan van den Essenburg. ,,De werkgroep heeft geïnventariseerd wat er leefde in de buurt qua verkeersveiligheid, parkeerproblematiek e.d. en dit puntsgewijs en zonder emoties met ons doorgesproken. Zo kregen wij een veel beter beeld. De verandering van de rijbaan ging daarmee bijvoorbeeld van tafel. En ook kwam er een ander dak zodat de bezonning van de omringende woningen verbeterde ten opzichte van het eerdere plan. Om de privacy te verhogen hebben we ramen anders gepositioneerd, komen er schermen op de balkons en voegen we erfafscheidingen en heggen toe in diverse hoogten." Hij voegt toe: ,,Door de open en positieve houding van de buurt, zijn wij bereid geweest tot het minimale te zakken qua aantal woningen. Wederzijds respect was de basis van het traject, zodat er nu geen verliezers zijn."

Betrokken bij alle fases

REËELVan den Essenburg prijst het realiteitsbesef van de werkgroep. De la Mar: ,,We hebben op al onze ideeën feedback gekregen wat wel en niet kon, en waarom." De samenwerking ging zover dat de werkgroep aan tafel zat met de architect. Zes van de achttien parkeerplaatsen kwamen zo op het binnenterrein met een privétoegang. ,,In elke fase is ons terugkoppeling gevraagd en we kregen alles bevestigd op papier. Ook het ontwerpbestemmingsplan dat nu ingediend gaat worden."